Pasito Blanco, Gran Canaria

Tänk vad tiden rusar iväg. Det är bara ett par dagar kvar till jul men här på Gran Canaria känns julen otroligt frånvarande. Ingen julmusik i affärerna och väldigt lite julutsmyckning. Men jultraditioner finns det här med det har spanska Ana förklarat för mig under en av de privata spansklektioner som jag har haft. Granntjejerna på svenska Too-Ticki hade börjat ta lektioner i spanska och då passade jag också på. Tre lektioner har jag haft och just nu blir det nog inte fler men Ana har lärt mig att våga prata och det är nog det allra viktigaste.

Så mycket julprydnader har vi inte på Eos men fendrarna har fått nya röda överdrag i alla fall.

Vi seglade från Lanzarote till Las Palmas på Gran Canaria den första december. Vi trodde det skulle vara jättelätt att få en plats i den stora fritidsbåtshamnen i huvudstaden när de flesta båtar som ska över till Karibien lämnat. Men när vi seglade in i hamnen tidig förmiddag efter en natts segling var det kalabalik vid ankomstbryggan. Hamnpersonalen mötte oss med kalla handen och förklarade att vi fick gå ut och ankra och de kunde absolut inte säga om vi skulle kunna få en plats i hamnen eller ej.

Trött kapten för ankars utanför Las Palmas. Inget är som väntans tider…

Något omständligare än inskrivningen i Las Palmas marina får man leta efter. Jodå vi fick plats efter ett antal timmar men det tog över en timme inne på marinakontoret innan vi var ordentligt inskrivna och hade betalt för oss. Proceduren är densamma om det är ett stort containerskepp eller en liten fritidsbåt. Men det kan man lätt förlåta när notan för en hel månad stannar på 175 euro!

På vandring bland bergen med Las Palmas långt borta vid horisonten

Vårt sociala nätverk har vuxit i kvadrat sedan vi kom till Gran Canaria. Förutom våra trevliga vänner på Too-Ticki och Hakuna Matata som vi har umgåtts med av och till sedan Portugal så har vi träffat många svenskar som mer eller mindre har bosatt sig i Las Palmas. Några hade vi träffat tidigare någonstans ute världen och andra var nya bekantskaper.

Svenskarna har en väldigt trevlig tradition att gå på vandringar tillsammans varenda vecka. Vi har varit med på två turer upp bland bergen. Det finns oändligt många vandringsleder inom någon timmes bussresa från Las Palmas så det lär bli många fler turer för vår del.

Lunchpaus

Vädret har varit helt fantastiskt hela december. Strålande sol nästan varje dag men lite småkyliga kvällar och nätter. Normalt sett kommer vinden från nordost men just lagom till jul visade väderprognoserna på en vindvridning till sydost och kraftiga vindar. Vi fick höra från många håll att det skulle vara riktigt illa att ligga med båt på brygga T om vindarna kom från det hållet… Hum, rätt gissat vår plats var på brygga T! Vi insåg att det skulle vara meningslöst att försöka byta plats. Tjugofem båtar på kö ute på ankringen i väntan på en plats i hamnen. Och vi som skulle få gäster ombord till julafton.

Gott att vara ute på sjön igen!

Men vårt hem är ju en segelbåt så vi tog helt enkelt ett tillfälligt farväl av Las Palmas och seglade kusten söderut till södra Gran Canaria och Pasito Blanco. Här var vi senast för nästan precis tretton år sedan. Om två dagar kommer Mickes son och hans familj. Då firar vi jul på vårt eget lilla vis här nere i syd och sedan blir det en segling upp till Las Palmas igen när vindarna lugnat ner sig.

Gott Jul och Gott Nytt År önskar vi på Eos!

En reaktion på ”Pasito Blanco, Gran Canaria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s