Graciosa, Kanarieöarna

Det var inte så lätt att segla från Portugal till Kanarieöarna som vi trodde. En eller två dagar med fint seglingsväder sedan rullade nästa lågtrycksområde in från Atlanten. Nu hade vi skönt väder i Lagos mesta delen av tiden men en och annan dag drog regnmolnen in och då påminde vädret alltför mycket om kalla Norden. Sju grader i sittbrunnen på morgonkvisten. Hmmm… var vi verkligen i södra Europa?

Algarvekusten är otroligt vacker även i oktober

Nåväl, så småningom kom vårt efterlängtade väderfönster. Det var inte bara Eos som seglade ut ur hamnen den dagen utan en hel armada av båtar lämnade Lagos. Några tog sikte på Madeira men de allra flesta satte kompassriktning söderut med Lanzarote eller Gran Canaria som mål.

Micke hämtar flygfisk från däcket. Men vi skippar fiskmiddagen idag de var lite väl förtorkade…

Vi var många båtar som anlände till lilla Graciosa, en liten systerö till Lanzarote, på fjärde dagen. Otroligt skönt att komma i land tyckte i alla fall jag. För ovanlighetens hade jag haft en ordentlig släng av sjösjuka under de två första dagarna av färden och att nätterna var precis kolmörka gjorde inte saken bättre. Annars gick seglingen hur bra som helst med två utspirade försegel och vinden i aktern hela tiden.

Härligt! Tre svenska båtar har just angjort Graciosa!

I förra resebrevet beskrev jag vilka mödor vi hade för att registrera oss hos ”Puertos Canarios” och på så vis ha möjlighet att boka marinaplats i förväg. När vi nu skulle segla till Graciosa visade sig att vi hade god nytta av våra tidigare ansträngningar. Snabbt och lätt kunde jag skicka in om att vi ville ha hamnplats i Caleta del Sebo på Graciosa och redan dagen därpå fick vi svar och ett godkännande. Detta är alltså hur man ska eller måste göra för att få plats i hamnen. Vi har redan efter två dagar sett flera båtar komma in i hamnen och efter korta diskussioner med säkerhetsvakterna helt enkelt fått ge sig iväg igen. Men inga regler utan undantag. Svenska Elisabeth lyckades med det ingen annan gjorde. Hon gav inte upp så lätt och det är vi väldigt glada för. Hon lyckades definitivt inte charma säkerhetsvakten men när han drog dit hamnkaptenen och de pratat med varandra i ganska hetsiga ordval så kunde tydligen inte denna gentleman förmå sig till att skicka ut två kvinnor på havet igen. Han lovade att hjälpa dem att ordna tillstånd och under tiden fick de ändå bli kvar. Kul, och ganska underhållande också måste vi medge som kunde tjuvlyssna på det hela!

Graciosa är sig likt

Det är inte mycket som förändrats på Graciosa sedan vi var här för tretton år sedan. Lilla Caleta del Sebo har fortfarande sina små, vita hus med blå eller gröna dörrar. Befolkningen livnär sig på fisket och turismen men allt i liten skala. Här finns inga hotell och inga riktiga vägar. Här stannar vi ett tag.

På promenad på Graciosa. I bakgrunden syns Lanzarote helt nära

Micke blev lite avundsjuk på grannbåtens bekvämligheter…

Nu gäller det att hålla i plånboken
Och så får kaptenen på Eos ha det
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s