Fort de France, Martinique

Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig. Inte hade vi planerat att Micke skulle få denguefeber och att han skulle bli liggande i över en vecka. Vilken tur att det ändå blev den lindriga formen av dengue för trots att febern for upp och ner och Micke ömsom svettades floder och ömsom låg och hackade tänder, att han hade värk både i leder och muskler och ibland mådde illa och hade ont i magen. För trots allt detta kan dengue vara betydligt allvarligare och kräva sjukhusvård. Nåväl, kroppen läkte till sist ut det sjuka även om lite trötthet och hosta satt i länge efteråt.

När sjuklingen inte behövde mig kunde jag roa mig med lite sjömansarbete. Här får dingen ny tamp

Så länge Micke var sjuk brydde vi oss inte så mycket om att det blåste så mycket men när han väl blev frisk ville vi verkligen röra på oss. Vi hade tänkt segla till Fort de France och vara med på karnevalen men det blev inget av det. Karnevalen märktes av ändå; affärer stängde tidigare eller hade inte öppet alls och skolorna hade lov. Även lilla St Anne hade karnevalståg och festligheter i dagarna fyra.

Karneval i St Anne
Barnen hade ett eget karnevalståg

Vi har pratat med många seglare som har varit i Karibien i många säsonger och de är alla överens om att vädret är sällsynt konstigt i år. Passadvinden är ovanligt stark och regnskurarna är fortfarande väldigt frekventa. Ibland regnar det bara två gånger om dagen men ibland regnar det flera gånger i timmen under stor del av dagen. Vi har lärt oss att känna igen tjutet från vinden som börjar strax innan regnet vräker ner. Men andra gånger är skurarna så kortvariga att det inte ens är lönt att söka skydd. Ibland tittar vi upp på himlen och undrar var regnet kommer ifrån för där är ju inga moln.

Hmm… ingen bra ankring

Nu låter vi förstås väldigt gnälliga. Men vi njuter ändå av tiden och har det riktigt skönt för det mesta . Vi har gott om tid och kan göra vad vi vill tills det är dags att segla österut. Faktum är att fastän det hade varit väldigt roligt att få besök så är vi glada att vi inte har det i år med tanke på vädret. Vi har hört om seglare som har tvingats ut i 15-20 m/s för att kunna ta sig från en plats till en annan med sina besökare. Det är många seglare som finansierar sitt seglande med att ha charterverksamhet och då vill man förstås som betalande få ut något extra av vistelsen och inte bli liggande på en och samma ankarplats under längre tid.

Lite arbete går att göra även om det blåser. Micke tätar vattenintaget som börjat läcka

Fyra hela veckor i sträck har vi legat ankrade i St Annes! Oj, vad det växer på båtbotten när båten ligger stilla! Det blev till att sanera Eos undervattenskropp innan vi äntligen drog upp ankaret. Lite märks det kanske att bottenfärgen inte är så tjock längre… När vinden gick ner lite under ett par dagar passade vi på att segla till Fort de France. Nu ligger vi i marina några dagar och passar på att uträtta lite nödvändiga inköp och få lite välbehövlig motion när vinden viner.

L’Etang Z’Apricots marina i regn…

På tal om det här med vädret så är det inte heller så kul att ha hyrt båt under en sådan här blåsig period. Vi har haft lite roligt (taskigt kanske?) åt en båtbesättning som legat här i marinan. De är uppenbarligen väldigt oerfarna och har hyrt en båt. De har studerat mast och rigg från alla håll och kanter, de har tränat på att släppa ner och ta upp ankaret från bryggplatsen, de har haft på sig flytvästar och uppenbarligen tänkt att ge sig iväg men inte gjort det. De har pratat med grannen (en annan svensk i marinan) om han tycker det blåser för mycket för att de ska ge sig ut (?) och om det blåser mycket när de väl kommer ut, vart ska de då segla??? Det är lite Lasse Åberg och Sällskapsresan över det hela och kanske känner vi igen oss själva hur det en gång var… Men de seglade verkligen iväg tidigt i morse, när vinden ännu inte hade hunnit bygga upp, men de har haft väldigt mycket regn och vind idag.

Micke kontrollerar masten. Allt som det ska!

Vi blir kvar i marinan ett par dagar till. Sedan finns det otroligt nog en prognos som lyder på lagom behagliga ostliga vindar i flera dagar i sträck! Då bär det norrut! Vi hörs från Guadeloupe!

Annonser

En reaktion på ”Fort de France, Martinique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s