Åter på Grenada

Det kan vara väldigt skönt att bara ta det lugnt ett tag, njuta av fina bad, gå iland och se sig omkring och läsa böcker i mängder. Men efter några dagar så är vi rätt trötta på det lata livet. Fördelen med att resa med sin egen båt är ju att man bostaden med sig och då är det bara att dra upp ankaret och segla vidare och få nya vyer. Vi bestämde oss för att vi ville till Tobago igen. Charlotteville på norra Tobago är en liten pärla som vi lärt oss älska under flera tidigare besök, senast för två år sedan.

Nu seglar vi igen!

För att segla dit fick vi dock först segla upp till Carriacou igen. Där inväntade vi några dagar på lagom vindar för att segla till Tobago. Kruxet med att ta sig till Tobago är att ön ligger sydost om Grenada och det innebär att man har en ganska rejäl motström då man seglar dit och dessutom vinden från ost. Men från Carriacou har man ändå skapliga förutsättningar att klara det.

Delfin på besök

Under de första timmarnas motorgång mot hög sjö började vi nästan misströsta och undrade varför vi gav oss in i detta frivilligt. Men sedan vred vinden några grader och vi kunde segla mot målet. Vi fick en riktigt fin segling under en solig dag och en stjärnklar natt och efter nästan tjugofyra timmar seglade vi in i Man of War Bay i Charlotteville!

Åter i Charlotteville!

Vi var här för elva år sedan och senast för två år sedan men Charlotteville har inte förändrats nästan alls. Här härskar samma lugn och ro som vi mött tidigare. Fiskare åker in och ut med sina små båtar, pelikanerna visar sina konster när de dyker efter fisk, fregattfåglarna svävar kring i skyn och en och annan papegoja flaxar över de grönklädda bergsidorna. På gatorna rör sig folk sävligt och nästan alla hälsar.

Pelikanerna är så roliga att iaktta och de är sååå många i Charlotteville

Dock är en förändring på gång. Redan för två år sedan var bygget av ett köpcentrum påbörjat. Alla som varit i Charlotteville måste verkligen häpna. Vad har ett köpcentrum att göra i denna lilla håla? Vi trodde kanske att det skulle vara färdigt vid det här laget men det var fortfarande bara ett skelett men ett betydligt större skelett. Så vi lär aldrig få se det färdigt och det är kanske lika bra det.

Och vem ska handla här?
Bygatan i Charlotteville

Vi har gått till fort Campelton, vandrat ner till Pirate Bay, gått runt på de små gatorna som klättrar högt upp på bergssidan. Det sistnämnda är en kraftansträngning för både muskler och hjärta. Och vi har varit två gånger på Suckhole, Charlottevilles utan konkurrens bästa restaurang.

Hur många papayor får det plats i ett träd?

Vi måste emellertid tillbaka till Grenada. Vi har insett att vi måste ta upp Eos på land. Den brutala behandlingen då vi ”lyfte” båten på Bonaire ledde till en skada på skrovet… Bästa och billigaste platsen att göra detta på är på Carriacou.

Hejdå lilla motmot! En av Tobagos vackra fåglar.

Vi har varit hos tull och immigration och skrivit mängder av papper. Om tobagobon är vänlig och hjälpsam så är Trinidad och Tobagos myndigheter riktigt tråkiga paragrafrytare. När det passar dem själva alltså… Det tog fyra dagar innan immigrationen orkade åka upp till Charlotteville och stämpla våra pass för inresan. Det var tydligen inte så noga, men när vi ville ha tillstånd för att segla ner till Store Bay på södra delen av Tobago då var det inte lika lätt. Visst fick vi vårt segeltillstånd, men ankra på vägen? Nej, det gick absolut inte. Och vi var tvungna att genast efter ankring åka in till myndigheterna i Scarborough. För två år sedan gick allting mycket lättare, troligtvis berodde det på att det var en annan person på myndighetsposten i Charlotteville på den tiden.

Så vackert blommar ingefäran på Tobago

Saker förändras inte alltid till det bästa. För två år sedan fanns det fullt av bojar för gästande båtar i Store Bay. Botten av ankringsviken är nämligen full av elektriska kablar. En stor skylt förkunnade nu liksom då att det inte var tillåtet att ankra. Hmmm… vad gör vi då? Vi har tillstånd att segla till Store Bay och ingen annanstans och vi får inte ankra. Hur tänkte de nu?

Vi fick förstås släppa i ankaret ändå och Micke snorklade och kollade att ingen kabel var i vägen. Sedan tog vi snabbt en routetaxi (privatbuss) till huvudstaden Scarborough för att besöka myndigheterna. Vi bestämde oss för att segla vidare till Grenada för att inte riskera böter för olovlig ankring. Vi tänkte gå klockan nio på kvällen. Men i detta land är det så att även om du klarerar ut under dagtid så får du betala övertidsersättning om du ska segla iväg utanför normal arbetstid. Då ändrade vi oss och sa att vi skulle gå klockan fyra. När vi verkligen tänkte gå visste vi att ingen skulle kolla. Det är en bra bit mellan Scarborough och Store Bay.

En kort och trevlig resa till Charlotteville och en avslutning som inte riktigt blev som vi hade tänkt oss. Men strunt i det. Nu är vi tillbaka på Grenada!

Annonser

2 reaktioner på ”Åter på Grenada

 1. Lyckans ni som besökt Charlotteville och haft så bra segling dit. Tråkigt att lämna så snart för att reparera men så är det med seglarlivet. Båten går före annars får man det i nacken senare. Själva har vi bokat en veckolång resa till La Palma, har aldrig varit där. Ska bli kul att se teleskopet i verkligheten och inte bara på en webcam. Numera kan man ju resa i hela världen på Youtube och med webcams.
  Kommer hem 21.12, vintersolstånd. Sedan blir det bara ljusare…..
  Ha det bra och många hälsningar till er båda från två som längtar tillbaka.
  P.S. Köpcentret är kanske tänkt till gäster från kryssningsfartyg, om det nu går några till Charlotteville. Blir färdigt ”Trini-time”, haha.

  Gilla

 2. Heisan, og takk for hyggelig lesing. Følger dere med spenning og glede,og kjenner igjen steder fra våres tidligere seilaser.
  Du skriver så informativt og bra Annmari
  Ønsker dere en god og fredelig JUL og håper på et gjensyn.

  PS Vi feirer jul som vanlig her hjemme på Gran Canaria, og venter besøk av barn med familie fra Norge.
  Astrid og Jan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s