Santa Marta, Colombia 2

Imorgon tar vi flyget hem till Sverige! Micke oroar sig för att han ska behöva använda strumpor och långbyxor. Jag tycker det ska bli skönt att slippa svettas så kopiöst. För det är varmt här. Sanslöst varmt. Termometern skiftar mellan 30 och 31 grader när vi lägger oss på kvällen, på dagen är det ännu mycket varmare.

Ska man dessutom jobba gäller det att ha både svettband och en trasa tillgänglig

Vi ligger i marina med fri tillgång till internet. Varje morgon läser vi nyheterna från Sverige och sedan går vi igenom dagens väder från sådär sex olika vädersajter; passageweather, windity, windguru, acuweather, windfinder och en colombiansk sida. Det innebär att vi får sex olika versioner av hur vädret ska gestalta sig och ändå stämmer ingen. Vi drar därmed slutsatsen att vädret i Santa Marta är väldigt svårt att sia om. Ofta påstås det att det ska regna och åska en del under dagen. Förvisso regnar och åskar det en del över Sierra Nevada, de höga bergen som omger Santa Marta. Men på de två veckor som vi har varit här har vi bara fått oväder över oss vid två tillfällen. Vid det första tillfället hade vi just avslutat vår plastning av ankarboxen och det var alltså väldigt olämpligt med regn. Vid det andra tillfället var vi ute och gick och en bra bit från Eos när det brakade loss på himlavalvet.

Vad skulle vi ute i det här vädret att göra???

Vår första tanken var att vi nog borde ta en taxi tillbaka. Men sedan blev det ändå att vi gick. Vi har nu lärt oss att det finns inte en dagvattenledning som förmår svälja sådana regn i Santa Marta. Samtliga gator i staden förvandlades till kanaler och vi fick vada oss över gatukorsningarna och noga akta oss för bilisterna som orsakade vattenkaskader när de åkte förbi.

Vi har faktiskt jobbat rätt mycket trots värmen. Vi vill ha Eos seglingsklar när vi kommer ner.

Från sittbrunnen kan vi varje morgon, lagom till frukosten klockan sju, beskåda flitiga människor som svettas inne på gymmet eller hoppar runt i en gympagrupp ute på terrassen. Vi svettas redan då, utan våldsamma aktiviteter, i vår allroundklädset dvs. badkläder.

Utsikt från sittbrunnen

Lite senare kan vi beskåda badarna som anländer till stranden en liten bit bort och sedan har vi alla som vandrar ut på piren strax intill. De senare tar foto från alla möjliga och omöjliga vinklar på sig själva och varandra.

Vandrar vi in bland gatorna häpnar vi över alla tusentals vagnar och stånd som kantar trottoarerna; frukt, grönsaker, kläder och tingeltangel. Här finns allt att köpa och ofta för en billig penning. Vill man ha en liten kopp espresso går det också bra, det finns många som säljer kaffe från stora termosar. Hur kan någon klara försörjningen på det?

Det är liv och rörelse på Santa Martas gator
Vi frossar i frukt och grönsaker nu…

Eos ska få en sista finputsning under dagen. Det gäller att tvätta bort alla spår av salt som kan tänkas finnas i tyg och på trä. Hur nu det ska gå till när svetten droppar från ansiktet samtidigt som man städar kan man ju ibland fråga sig? Vi gör så gott vi kan i alla fall och hoppas ansträngningarna hjälper. Vi vill ju inte komma tillbaka till en båt full med mögel. Vårt gamla förvaringskapell har också kommit upp för att skydda båten mot solen. Nu är det snart bara väskorna som ska packas.

På återseende kära läsare när vi kommer tillbaka i september!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s