Portobello, Panama

Eos kom upp på land en torsdag morgon och sjösattes igen på måndagen. Fyra hektiska dygn då vi slet från morgon till kväll. Vi var inte ensamma om att ha båt på land och det var många som förvånades över vilken energi vi lyckades uppbåda i värmen. ”När jag gick hemifrån tog ni upp båten och när jag kommer tillbaka är den redan bottenmålad…” var en av versionerna vi fick höra. Men vi ville ner i vattnet så fort som möjligt och än har vi inte börjat leja bort jobbet. Fast visst kommer tanken ibland att det hade varit skönt att slippa det slitiga vaxningsarbetet…

Renslipning, grundfärg och tre lager bottenfärg. Här går det undan!

Ibland blir det arbete som man verkligen inte tänkt sig, Vi fyllde vatten i alla våra lösa flaskor som vi använder till duschvatten innan vi upptäckte vi att det flöt alger i vattnet. Vattnet i Linton marina kommer från bergen men kvaliteten är ändå inte den bästa. Så vi hällde ut allt vattnet igen och silade nytt vatten genom i bomullsduk tillbaka i flaskorna. Resultatet blev hur bra som helst, men det tog tid.

Rent vatten på gång…

Med myggnät, myggspiraler och mängder av Mygga A klarade jag mig trots allt riktigt hyggligt från att ätas upp på land. Myggorna är föga intresserade av Micke vilket inte känns helt rättvist. Därför kändes det extra härligt när det var dags för Eos att hoppa i sjön igen.

Stor kran till liten båt

I den här delen av världen får man som ägare inte göra någonting när det gäller att ta upp och ner båten. Inga tampar som ska hållas i eller stöttor som man ansvarar för. Allt sköts av marinapersonal och de är många och det tar en förfärlig tid. Micke var visserligen med och såg till att lyftbanden var rena så inte Eos nyputsade skrov skulle smutsas ner direkt. Jag kunde ägna mig åt fotografering.

Ny bottenfärg efter bara sex månader- måtte denna fungera bättre!

Nu befinner vi oss i Portobello åtta sjömil från Linton. Det är en liten by med historiska anor. Hit förde spanjorerna oändliga mängder guld och silver som de sedan skeppade vidare till hemlandet. Här finns gott om gamla ruiner från den tiden.

Bland fornlämningar i Portobello

För övrigt är Portobello en lite sömnig ort med tre kinesbutiker med lite av varje i. Frukt och grönsaker handlar man från pick ups som då och då kör igenom samhället. Vill man ha lite mer att välja på får man ta bussen fyra mil bort till Sabanitas. Vi bunkrar för fullt nu. Om några dagar ska vi vara i Guna Yala (San Blas) och där finns mycket lite att handla.

Portobello från ovan

Alla länder vi har varit i är olika på många sätt. Inte minst vad det gäller mat. Trots stora butiker i Sabanitas är vi inte riktigt nöjda med köttdiskarna. Dessutom vet vi inte alltid vad det är bakom disken och det är inte alltid lätt att fråga. Vi tog en chansning en dag och köpte ett stort fint, rött kött som hette ”lomo de mulata”. Jag trodde säkert det var nötkött men det luktade lite konstigt konstaterade vi hemma i båten. Varken ordbok eller internet löste mysteriet för oss. Men vår kubanske svärson visste besked: Det var häst vi hade köpte!

Nu vet vi att det var häst vi åt. Riktigt gott faktiskt!

Nu ska det bli väldigt roligt att segla i Guna Yala igen. Vi var där för tio år sedan och tyckte det var som Söderhavet. Vi får dessutom besök av min syster och två svågrar! Det ska bli roligt!

En reaktion på ”Portobello, Panama

  1. Gratulerar till det fina resultatet, Eos skiner! Om ni fortfarande är i Portobello, passa på och fråga efter Heikki, även känd som Perkele bland de lokala. Han bor en bit utanför P. Världens storljugare men en kul prick. Kanske han fortfarande letar på revet efter Sir Francis Drake’s grav. Kuna Yala, suck vad fint det är.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s