San Andrés, Colombia

Mopedåkning är utan tvekan det vanligaste färdmedlet i Providencia. Men några regler verkar inte gälla här. Inga backspeglar på fordonen och inga hjälmar på åkarna och man färdas många på varje moped, tre-fyra stycken är helt normalt och ibland hänger ett litet spädbarn över en axel. Men det är en liten ö med en liten befolkningsmängd så trafiken är inte så hetsig som tur är. Micke och jag vågade oss också ut på en tur runt ön. När vi kom till södra ändan av ön lämnade vi mopeden för att klättra upp till öns högsta topp, The Peak eller El Pico som den helt enkelt heter. Det blev en svettig vandring i en och en halv timme tills vi kunde beskåda 360 grader runt hela ön från en molnfri himmel.

Vi kunde se ända bort till ankarviken
Vi kunde se ända bort till ankarviken
På öns högsta topp!
På öns högsta topp!

Så blev det dags att lämna Providencia och segla söderut till San Andrés, en annan liten ö som tillhör Colombia. 60 sjömil är ingen bra sträcka för Eos eftersom båda öarna är kringgärdade av grundområden. Återigen fick det bli en nattsegling med hårt revade segel för att det inte skulle gå för fort. När ljuset kom på morgonen den 21 februari letade vi oss in till ankringen vid huvudorten. Vi kände direkt att vi hade bytt ner oss… lämnat den vackra ankringen i Providencia till en stökig plats med containerhamn i ena riktningen och massor av höga hotell i den andra.

Inte lätt att järmföras med Providencia...
Inte lätt att jämföras med Providencia…

Det var svårt att hitta en bra ankringsplats eftersom fiskebåtar upptog det mesta utrymmet och det var svårt att få ner ankaret ordentligt eftersom ankarbotten var väldigt hård. Dessutom for den ena lokalbåten efter den andra runt oss i högsta fart och skickade svall mot vårt skrov.

Ankarviken i San Andrés
Ankarviken i San Andrés

Men det första intrycket är sällan det riktiga och San Andrés har fördelar också. Det går t.ex. att få vatten här och det var riktigt skönt att få fylla upp vattenförråden igen och få kläderna rena. Här finns relativt stora affärer med ett rikt sortiment, långt ifrån Cayman Islands-standard, men å andra sidan med betydligt bättre priser. Och inte minst så ligger svenska båten Nanny här. Vi träffades senast på Curacao och nu har de varit på platser som vi ska till och vi har varit på platser som de ska till. Så det finns en hel del att avhandla.

Colombianska turister kollar in ankarliggarna
Colombianska turister kollar in ankarliggarna

San Andrés är de rika colombianernas semesterparadis. Här trängs restauranger med märkesbutiker nära den långsträckta stranden. Tur för mig som fick leta mig in i en skoaffär av den enkla anledningen att mina sandaler var totalt utslitna. Vi går mycket och vi vill gå mycket och det sliter hårt. Hårdare än jag anat som alltid har handlat mina skor i Sverige. Men när knäet började protestera på ena benet och hälen på den andra då var jag glad att vi var på en turistort med många butiker.

Nu är mina ben glada igen!
Nu är mina ben glada igen!

Om någon undrar hur det har gått med malen kan vi berätta att fyra runder med sanering och puppeletande och giftbesprutning verkar ha gett resultat. Nu har vi inte sett en enda mal på en vecka. Dessutom har vi fått malkulor av Liv på Nanny som råkade ha sådana i sina förråd, så nu är vi preparerade inför framtiden!

Det är väldigt vackert här också
Det är väldigt vackert här också

Vi ligger åtta utländska segelbåtar i ankringen, två svenska, två amerikanska, en tysk, en holländsk, en italiensk och en fransk. Vi hoppas det inte kommer fler för det är rätt trångt och framåt veckan ska det bli hårda vindar. Vi skulle helst velat segla men vädret är inte så bra för att segla till Panama heller just nu. Vi får fundera vidare…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s