Providencia, Colombia

Det tog oss exakt tre dygn att segla de 356 sjömilen från Cayman Islands till Providencia. Vi hade lätt kunnat komma fram ett halvt dygn tidigare. Men vi ville inte komma fram när det var mörkt så redan tidigt insåg vi att vi var tvingade att reva seglen och att reva rejält.

För övrigt bjöd naturen på mestadels molnfria dagar och fullmåne och fina nätter. Vi fick en riktigt stor och fin tonfisk och kunde därför bryta vår långa period av köttätande med lite nyttigare fiskdiet.

Providencia, en liten ö utanför Nicaragua men som tillhör Colombia
Providencia, en liten ö utanför Nicaragua men som tillhör Colombia

En tidig morgon siktade vi Providencia vid horisonten och vi seglade in i en underbart vacker vik kantad av grönklädda kullar och med ett litet samhälle längst in. Vi kunde inte få en mycket bättre segling hit men ändå är det så väldigt skönt att få platt vatten under kölen igen, kunna sitta ner i sittbrunnen utan att hålla sig och slippa gunget och de häftiga rycken.

Den utsikten går ej att klaga på
Den utsikten går ej att klaga på

Det fick blev en timme på sofflocket för att ta igen förlorad nattsömn innan vi gjorde rätt för oss och åkte in och träffade Mr Bush. Vi är nu i Colombia och det innebär att vi måste ha en agent som ordnar med inklareringen för oss. Mr Bush´s argentur sköts ifrån hemmet och dit kommer immigrationen, tullen och hamnmyndigheten för att alla papper ska få giltiga stämplar och underskrifter. Vi gissar att Mr Bush själv arbetade i högst en timme med oss, ett inte särskilt ansträngande arbete kan tilläggas och för detta fick vi punga ut med 100 US dollar. Utöver det fick vi betala myndigheterna 80 dollar för våra visum. I nästa vecka ska vi dessutom ”importera” Eos till Colombia eftersom vi ämnar vara mer än två veckor i landet. Så är reglerna i Colombia, men till vår lycka ska tydligen det sistnämnda inte utgöra några ytterligare kostnader för oss.

Här är det moped som gäller som transportmedel
Här är det moped som gäller som transportmedel

Det ligger några fler båtar i viken bland annat en svensk och en norsk båt som vi har träffat tidigare på Curacao. Dessutom finns det ”vanliga” svenska turister här också och lite otippat råkade vi i samspråk med tre stycken när vi tog en liten törstsläckare på en bar häromdagen.

p1000535

På Cayman Islands fick vi invasion av mal som kom flygande några stilla kvällar. Trodde vi… Det visade sig dock att källan till malen redan fanns ombord på Eos, närmare bestämt i en påse vetemjöl inköpt på Curacao. Trots att påsen låg i ytterligare en extratjock lufttät påse så hindrade det inte några mallarver från att förpuppas och äta sig ur emballaget.

Vad göra? En sökning på Google gav följande upplysningar; mal, eller mott som de riktigare heter, är nästan omöjliga att bli av med och de kan lägga upp mot 300 ägg i taget. Så uppmuntrande! Man måste rengöra noggrant, kasta angripna varor alternativt frysa ner dem och lyckas man ändå inte så ska man ringa till Anticimex! Tvivlar starkt på att vi får hit Anticimex och någon frys har vi inte. Men vi har utlyst krig på Eos, vänt upp och ner på allt och rengjort och rengjort. Studerat alla påsar med lupp och det mesta som kan tänkas utgöra föda för mal ligger nu i tätslutande förpackningar. Sedan får jag trösta mig med att mal ju inte direkt utgör någon fara för mänskligheten…

Ett litet sund skiljer huvudön från Santa Catalina. Men det är gångbro över
Ett litet sund skiljer huvudön från Santa Catalina. Men det är gångbro över

Så vi har lite att roa oss med när vi inte är ute och vandrar i land eller njuter av sköna bad. Vi stannar här ytterligare någon vecka och tänker bland annat hyra moppar. Denna undersköna ö ska utforskas!

Utsikt från Morgans Head över ankarviken och Santa Isabel
Utsikt från Morgans Head över ankarviken och Santa Isabel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s