Cayman Islands

På bara drygt ett dygn seglade vi från Kuba till Cayman Islands. Vi förflyttade oss från en värld till en helt annan. Från byggnader som byggdes för ett sekel sedan och bilar som rullat sedan 40- och 50talet till ett land där alla husen är nybyggda och bilarna tillhör de senaste årgångarna. Från ett land där det krävs tålamod och besök på många ställen för inhandling av livets nödtorft till gigantiska mataffärer där precis allt finns att köpa (om pengarna räcker vill säga-det är inte billigt).

Cayman Islands
Cayman Islands

Kuba är en upplevelse vi aldrig kommer att glömma medan Cayman Islands kanske inte fastnar lika djupt i minnesbanken. Men nu sitter vi här i sittbrunnen med internetuppkoppling på paddan och tycker det är rätt skönt att återigen ha kontakt med omvärlden utan en massa svårigheter. Men vi saknar de färska, goda frukt- och grönsakerna som vi köpte på Kuba och som inte går att jämföra med de importerade surrogaten i gigantaffärerna här.

De rikaste har villa med egen båtplats- och de är många
De rikaste har villa med egen båtplats- och de är många

Grand Cayman, huvudön, är inte stor, kanske som Öland i storlek ungefär. I hela landet bor bara 57000 människor men banker finns det gott om. Det sägs att det finns 500 stycken… Varje dag kommer det hit kryssningsfartyg, vi såg sex stycken utanför Georgetown en dag, och då väller det iland tusentals människor som ska shoppa och åka på utfärd.

En dag i varje land och sedan vidare till nästa nation- kan det vara något?
En dag i varje land och sedan vidare till nästa nation- kan det vara något?

Många tar båt ut till Stingray City där fiskare under många år rensat sina nät och där stingrockorna har lärt sig att de får föda. Vi seglade dit en dag och vadade i det grunda vattnet med massor av stingrockor som nyfiket kom fram för att se om vi hade någon mat till dem.

Nu backar visst Micke?
Nu backar visst Micke?

p1000506

Vattnet är underbart klart här och korallreven kantar ön. Vi har snorklat flera gånger och imponerats av både koraller och fisklivet. Just nu ligger vi för boj utanför huvudstaden Georgetown med korallrev på simavstånd. Sånt gillar vi!

Gratis bojar för att korallerna inte ska förstöras
Gratis bojar för att korallerna inte ska förstöras

Som vanligt när vi kommer till ett nytt land var vi tvingade att uppsöka myndigheterna, att klarera in, när vi kom hit. Vi hade läst på internet att det skulle ta minst tre timmar och att båten skulle undersökas omsorgsfullt. Dessutom skulle båten saneras invändigt genom giftbesprutning mot skadeinsekter. Eftersom vi inte fick införa frukt och grönt från Kuba enligt samma uppgiftslämnare hade vi gjort slut på de förråden (lite lök och vitkål som vi inte förmådde äta upp hade vi t.o.m. offrat till Neptunus). Men vad händer? Vi fick fylla i några papper och sedan var allt klart! Ibland är inte internet så bra…

Födelsedagsmiddag med 250 grams grillad angusbiff! Nu är det 34 år kvar tiils han fyller hundra som mamma Alva just gjort!
Födelsedagsmiddag med 250 grams grillad angusbiff! Nu är det 34 år kvar tills han fyller hundra som mamma Alva just gjort!

Tänk Mickes mamma har nu fyllt 100 år och samtidigt debuterat som fotomodell! Hur många slår det? Grattis Alva!!!

Efter mycket grubbel har vi beslutat att strunta i att segla till Guatemala och Honduras. Det har hänt en del piratangrepp på seglare alldeles nyligen och bland annat av den anledningen hoppar vi över det området.

p1000490

Vi förbereder oss istället för ett alternativt skutt ut i världen. En tre till fyradygns segling ska ta oss till Providencia, en ö en bra bit utanför Mellanamerika men som faktiskt tillhör Colombia.

En reaktion på ”Cayman Islands

  1. Hej! Kul att läsa om Kuba och se bilder. Det liknar sig rätt mycket sedan vi seglade där år 2000 på väg norrut till USA för orkansäsongen. Förvånansvärt att tjänstemännen ville ha ”gåvor”, sådant vågade de inte då för länge sedan. Men roligt hade vi den månad vi var där (april) och området runt Cayo Largo del Sur var nog bäst för snorkling. Var det någon som ville sälja cigarrer till er?
    God tur till Providencia önskar Bo & Vivi

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s