Cienfuegos 2

Inte en regndroppe har fallit på oss sedan vi kom till Kuba. Solen skiner på oss dag efter dag och det är fortfarande väldigt varmt på dagarna men nätterna har blivit lite svalare. Vädret är alltså nästan perfekt och vi saknar inte kylan hemma i Sverige.

Julen är helt osynlig här på Kuba. En och annan plastgran kan finnas när vi kikar in i hemmen men vi har inte hört en julsång under hela december. Det känns väldigt ofattbart att det är jul…

Yachtcluben, där man kan bada i bassäng för 80 svenska kronor
Yachtcluben, där man kan bada i bassäng för 80 svenska kronor

Kuba är både spännande och fascinerande men ibland väldigt frustrerande. Vi vandrar in till Cienfuegos centrum nästan varje dag, en liten lagom promenad på en halvtimme. Under den tiden hinner vi tacka ”no gracias” minst tio gånger till folk som tycker att vi ska åka cykeltaxi istället. Vi hittar numera till saluhallen som har jättefina grönsaker och frukter till väldigt låga priser. Än har vi inte vågat oss på att köpa köttet som är till försäljning bland flugor i värmen men det kanske blir. Kan kubanerna äta det så kan väl vi? För övrigt är det väl samma kött som sedan serveras på restaurangerna?

På Coppelia kostar glassen en krona för tre kulor
På Coppelia kostar glassen en krona för tre kulor

Husen är fantastiska här. De verkar härstamma från början av nittonhundratalet allihopa. Vissa vackert renoverade och andra med mycket skavanker men alla med utsirningar eller kolonner. Bilparken är inte riktigt lika gammal men det är inte långt ifrån. Kommer vi lite längre bort från centrum så är hästdroskor ett vanligare färdmedel är bil.

Hästdroskor i långa rader
Hästdroskor i långa rader

p1000397

En dag skulle vi leta upp busstationen. Tanken var att vi skulle kunna åka buss till närliggande städer för att se oss omkring. Vi tycker det är roligt att turista på det viset för vi får se lite mer av det vanliga folklivet. Men Kubas bussystem är inte till för turister. Förutom att bussarna fylls långt över bristningsgränsen så är det få avgångar på tider som inte passar oss. Vi gav upp försöket.

Turist i Trinidad
Turist i Trinidad

Trinidad ligger bara 80 km från Cienfuegos och tillhör världsarven enligt UNESCO. Det fick bli ”taxi collectivo” dit istället med en bil som saknade både nackskydd, säkerhetsbälte, fungerande bilinstrument och mycket annat. Men vi kom både fram och tillbaka med livet i behåll. Visserligen kostade resan dubbelt så mycket som vi blivit lovade. Varför får man ett pris för en enkelresa när det är bestämt att man ska åka fram och tillbaka?

Kollektivtaxi på Kuba
Kollektivtaxi på Kuba

Men Trinidad var väl värt ett besök med sina kullerstensgator och en stadskärna som såg likadan ut som på artonhundratalet.

Utsikt från klostrets klocktorn
Utsikt från klostrets klocktorn

Saknaden till våra nära och kära känns alltid lite extra så här i juletid men en glädje väntar för om några dagar ska vi åka till Havanna där dottern Mian och hela hennes familj redan befinner sig. Sedan ska vi fira nyår med Arturos kubanska släkt.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra läsare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s