Cienfuegos, Kuba

Vi har nu kommit till Cienfuegos efter en tio dagars segling från Santiago de Cuba.

Än har vi inte provat på cykeltaxi fastän vi fått många erbjudanden
Än har vi inte provat på cykeltaxi fastän vi fått många erbjudanden

Guardia Frontera eller kustbevakningen som vi säger hemma vill ha full kontroll på sina utländska seglare. Det innebär att vi fick besök av myndigheten i varje samhälle vi ankrade utanför. De var väldigt artiga och trevliga men långa lister skulle skrivas om båt, ägare, motor, mängd diesel och vatten, länder vi varit i och mycket annat. I Marea del Portillo blev Eos t.o.m. genomsökt av hund och hela medicinskåpet skulle kontrolleras. Varför begriper vi inte, vi var ju redan inklarerade!

p1000356

Men vi var glada att vi kunde besöka dessa mindre orter och se platser som sällan besöks av turister. Som vanligt gällde det också att försöka handla lite bröd och frukt. Om det är svårt att handla på en stor ort så är det ännu svårare att göra det på en liten.

Vi fick fråga var man handlar bröd av en ortsbo. Jodå, kom det vänliga svaret, det gör man på kaféet och så pekade hon ut riktningen. Micke och jag vi gick och gick men hittade inget kafé men vi hade tur ändå och hittade ett stånd där man sålde bananer. Så vi köpte flera kilo omogna bananer och tänkte att det kan nog bli bra att ha under seglingen. Sedan fick vi fråga efter kaféet igen och då stod vi lyckligtvis alldeles bredvid det och eftersom det inte hade någon skylt och inte såg ut som något kafé så hade vi aldrig hittat det utan hjälp.

Kaféet är bakom den ridande mannen
Kaféet är bakom den ridande mannen

I Cabo Cruz skulle vi äta lunch på ortens restaurang. Men där var så fullt så vi hade nog vänt i dörren om inte några trevliga kubaner hade kallat in oss. De väntade också på ett ledigt bord men ”samtalade” gärna med oss under tiden. De var politiska aktivister från norra delen av Kuba som var på rundresa för att närvara vid en manifestation till minne av Castros landstigning på Kuba 1957 bl.a. De var väldigt nyfikna på vår resa också men missförstånden var många… Till sist kom det en som kunde prata engelska och det var en stor lättnad.

Efter tre fina ankringar utanför samhällen lämnade vi den bebodda delen och seglade ut mot Jardine de la Reina och Golfo de Ana. Det är ett stort område i sydvästra Kuba med mängder av små mangroveöverväxta öar. Det finns massor av väl skyddade ankringar där och ur den synvinkeln var platserna fina men vattnet var ganska grumligt pga mangroven och det var inte många stränder att gå iland på. Vi såg dessutom inte en enda segelbåt på hela tiden utan bara kubanska fiskare.

Fiskeflottan i Cabo Cruz
Fiskeflottan i Cabo Cruz

En kväll fick vi besök av några fiskare som ville byta lobster (klolös hummer) mot rom. Det blev byte förstås och så blev det hummer till middag den dagen. En liten variation till barracudan som vi åt alla andra dagar. Vi lyckades inte handla något kött i Santiago och barracudan var vänlig nog att nappa så fort vi släppte i kroken och den är lyckligtvis ciguaterafri i denna delen av Kuba.

Om någon minner sig att vi tidigare har påstått att vi aldrig mer ska äta barracuda så stämmer det men visar också att man kan ändra sig eller att nöden inte har någon lag…

I Cienfuegos ligger vi för ankars utanför marinan. Vi har haft besök av kustbevakningen igen och vi har varit inne och sett på staden. Idag blev det kyckling på restaurang och det var riktigt gott som omväxling. Nu ska vi fortsätta att utforska staden och avslutar med lite bilder härifrån.

Vilka bilar här finns...
Vilka bilar här finns…
ett annat sätt att transportera sig!
ett annat sätt att transportera sig!
Annonser

2 reaktioner på ”Cienfuegos, Kuba

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s