Santiago de Cuba

Vi lämnade gråvädret på Jamaica och kom till ett soligt Santiago de Cuba på Kuba. Som utlänning måste man genast klarera in i landet och det gjorde vi på Marlin marina en och en halv mil utanför Santiago. Inklareringen gick betydligt enklare än vi befarat, dock fick vi för första gången i Karibien stifta bekantskap med att två kvinnliga tjänstemän önskade en liten ”gåva” av oss. Men de lärde oss också hur man hälsar med kindkyssar och alla var mycket vänliga.

Marinachefen förklarade för oss att Kuba var i landssorg då Fidel Castro dött två dagar tidigare vilket innebar att ingen alkohol fick säljas varken i affärerna eller på restauranger på nio dagar. Lite snörpligt för Micke som hade spetsat in sig på att äntligen få dricka en kubansk öl. Men, men det har visat sig att alla tar inte så hårt på förbudet så Micke har faktiskt vid det här laget smakat en kubansk ”Christal”.

 

p1000313

Det är svårt att sammanfatta våra första intryck av Kuba i några få meningar. Det är lite krångligt med två stycken valutor; Convertibla pesos som är någon form av turistvaluta men också kan användas av kubaner och Kubanska pesos som är den lokala valutan. Vi har alltid två plånböcker med oss. Vi åker t.ex. taxi in till Santiago för 10 turistpengar (cirka 100:-) och så kan vi handla en kubansk hamburgare för fem lokala pengar (cirka två:-). Mest lurade kände vi oss då vi gick på restaurang och fick betala 300:- för middagen på ett enkelt ställe. Men idag skämdes vi nästan när vi handlade en stor påse grönsaker för simpla nio svenska kronor.

p1000329

Det skiftar väldigt mellan vad saker kostar, ibland får vi betala samma som kubanerna och ibland lite mer och ibland mycket mer. Vissa saker är bestämda av staten t.ex att en tur med färjan kostar en lokal peso (40 öre) för kubaner och en turistpeso (10:-) för turister. Det klagar vi verkligen inte på, löneläget är väldigt lågt på Kuba.

p1000322
Elan lockade oss till dyr middag

Första dagen vi var i Santiago skulle vi handla glass. Vi insåg att vi behövde en behållare för detta för alla hade egen burk med sig. Så vi inhandlade en plastmugg. Vi lärde oss också att man skulle fråga vem som var sist i den något odefinierbara kön. Så småningom kom vi fram till disken och skulle köpa vår glass. Då fick vi lära oss att det inte dög med en tunn plastmugg utan det skulle vara en av hårdplast. Den dagen blev det ingen glass men idag klarade vi hela proceduren. Fyra stora skopor god glass för fyra kronor (och då fick vi betala dubbelt så mycket som kubanerna, men det gjorde inget)!

Santiago de Cuba har en gammal, mycket vacker och välbevarad innerstad. Landssorgen har dock förbjudit alla yttringar av musik och dans vilket många kubaner har beklagat att vi inte får uppleva.

p1000330
Många vackra bevarade byggnader

Men vi ska vara på Kuba i två månader så musik får vi nog höra.

Vi ser fram emot fortsatt utforskande av Kuba. Det är ett spännande land vi kommit till och väldigt, väldigt annorlunda! Och tänka sig, vilken nytta vi har av min lilla, knaggliga spanska…

Ursäkta lite rörigt med bilderna. Överst hyllas Castro framför stadshuset och sedan äter Micke glass.

Annonser

2 reaktioner på ”Santiago de Cuba

  1. Hej på er! Ni verkar ha det rätt bra! Härligt när inte allt är som man är van vid 😁 God jul och Gott nytt år-kramar från Ewa och Peter!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s