Curacao

Så har vi återigen förflyttat oss en liten bit västerut.

Vi lyckades dra upp en fin gulfenad tonfisk på väg till Curacao!
Vi lyckades dra upp en fin gulfenad tonfisk på väg till Curacao!

I nästan tre veckor låg vi ankrade i Spaanse Water på Curacao. Vi lämnade det kristallklara vattnet på Bonaire och hamnade i en grumliga insjö på Curacao. Ett nerbyte kan man tycka. Spaanse Water har i alla fall den fördelen att det inte går någon sjö att tala om därinne trots att det blåser väldigt mycket nästan alltid och så är det gratis att ankra och nära till bussen.

Endast en smal sträng land skiljer Spaanse Water från havet.
Endast en smal sträng land skiljer Spaanse Water från havet.

De första dagarna ville jag knappt bada i vattnet som bara har ett par meters siktdjup. Men det är varmt här, mycket varmt och när svetten rinner och solen gassar då är det bara ett riktigt dopp som hjälper. Inget kan vara skönare! Och vattnet är nog inte så dåligt i Spaanse Water för vi har sett många sköldpaddor och så dräller det av vindsurfare (som också befinner sig en hel del i vattnet).

Vi paddlade runt nästan hela Spaanse Water
Vi paddlade runt nästan hela Spaanse Water

Vi fattar inte vart tiden tagit vägen. Vad har vi gjort??? Jo tänker vi efter har vi faktiskt gjort en hel del. Båten har blivit ordentligt rengjord inuti i alla skrymslen och vrår. Det var jobbigt och svettigt men välbehövligt efter ett helt års segling. Diverse tampar och annat på däck har blivit sköljda och undanstoppade. Och viktigast av allt: Vi har skrapat Eos undervattenskropp ren och fin från havstulpaner och annan beväxning. Motor- och bogpropellrar är så rena som det går att få dem med en plastskrapa under vattnet. Styrbordssidan är mitt arbetsfält och babordssidan är Mickes. Vi får se vilken sida som är finast när Eos kommer upp på land… Målsättningen har varit att slippa jobba så mycket med skrapningen när båten lämnar vattnet. För när vi om en knapp vecka flyger till Sverige så ska Eos upp på land.

Willemstad
Willemstad

Vi har också varit inne i Willemstad, Curacaos huvudstad, några gånger. Första gången för att lagenligt klarera in, först hos tullen sedan till immigrationen och så till hamnmyndigheten för att få ankringstillstånd. Det sista är lite kluddigt eftersom man måste skaffa tillstånd för varje gång man vill byta ankringsplats på Curacao. Därför blir man lätt liggande kvar i Spaanse Water dit man får ett tre månaders ankringstillstånd på direkten. Myndigheterna har koll på sina utländska besökare här på Curacao. Vi har redan haft besök av kustbevakningen som ville kolla våra papper ute i Spaanse Water. De var snälla och kom på dagtid den här gången. För tio år sedan blev vi bordade klockan tre på natten för samma kontroll. Att ingen av oss fick en hjärtattack den gången var bara rena turen, för rädda blev vi.

Venezuelanska båtar med frukt- och grönsaksförsäjning längs stadskajen
Venezuelanska båtar med frukt- och grönsaksförsäjning längs stadskajen

Idag lämnade vi Spaanse Water och seglade till Curacao Marina. 8057 nautiska mil har Eos förflyttat sig sedan vi lämnade Limhamn för knappt ett år sedan. Vi har varit förskonade från saker som gått sönder. Det enda stora som hänt är kortvågsradion som slutade fungera på ett tidigt stadium. Inte dåligt efter en sådan lång segling!

Världens äldsta svängbro har just öppnats för oss. Vi passerar här genom Willemstad.
Världens äldsta svängbro har just öppnats för oss. Vi passerar här genom Willemstad.

På återseende i oktober och trevlig sommar!

2 reaktioner på ”Curacao

  1. Hej! Fick tips om att ni (liksom vi) ligger på Curacao marine i sommar. Vi åker ner till Curacao i början av oktober och är på väg västerut genom Panamakanalen under kommande säsong. Ligger ytterligare ett par svenska båtar med samma planer på varvet. Vore spännande att träffa er där nere och ta del av era erfarenheter eftersom ni varit ett varv runt jorden redan. När kommer ni ner?
    Hälsningar
    Ulla & Pelle på S/Y Loupan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s