Bonaire

Vi fick en fin segling till Bonaire. Trots att vädret har varit lite oberäkneligt i år så har vi för det mesta haft väldigt fina seglingar. Kanske beror det på att vi numera har så bra tillgång på internet och att väderprognoserna har blivit tillförlitligare eller så har vi bara haft tur.

Halvvind med revad stor och genua till Bonaire
Halvvind med revad stor och genua till Bonaire

Vi angjorde Kralendijk på Bonaire mitt i natten efter knappt fyra dygns segling och 484 sjömil. Det enda vi kunde klaga på var väl all tång som flöt omkring i Karibiska Havet och omintetgjorde våra planer på fisk till middag. Fisken är helt enkelt för klok för att nappa på en krok med en tångruska på. Tur vi hade nödmat och inte satte allt hopp till fisket!

Zigge styr och Micke har koll på tången
Zigge styr och Micke har koll på tången

På Bonaire får man inte ankra utan man måste använda bojarna som är utlagda här. Det räcker att stoppa ner näsan under vattenytan så förstår man varför. Båten ligger i ett akvarium! Det kostar drygt tio us-dollar per natt att använda bojarna men det är det värt om de fina vattnen runt Bonaire kan behållas.

Bojliggare på Bonaire
Bojliggare på Bonaire

Runt Eos ser vi Papegojfiskar och Blå Tang och hundratals andra fiskar. Vi roar oss med att försöka namnsätta fiskarna vi ser och har varit och köpt en liten bok för ändamålet. Det har blivit minst en snorkeltur varje dag. Bara att hoppa i vattnet och snorkla ifrån båten. Kan det bli bättre?

Akvarium utanför båten
Akvarium utanför båten

När vi var här för tio år sedan vid jultid var alla de fyrtio bojarna i stort upptagna hela tiden. Men det var under högsäsongen då många var på väg västerut mot Panamakanalen. Nu är vi tio båtar som ligger här, några tyskar, holländare och amerikaner och så vi som enda skandinavisk båt.

Här är husen väldigt färgglada
Här är husen väldigt färgglada

En dag seglade vi runt Klein Bonaire, den lilla ön utanför Kralendijk, och passade på att snorkla vid en av de många bojarna som är utlagda för ändamålet. Hela Bonaires vatten är en marinpark och det finns bojar överallt att angöra vid. Här fanns inte bara massor av korallfisk utan också riktigt fina koraller.

Ett kargt landskap
Ett kargt landskap

Men vi har också varit runt på Bonaire. Vi hyrde scooter en dag och tog oss runt på större delen av ön. Bonaire är otroligt kargt. Det växer nästan bara kaktusar och någon slyliknande växt här och det är torrt, torrt, torrt. Vi såg vilda åsnor och getter och mängder av ödlor som riskerade livet då de sprang rakt över vägen framför scootern.

Två på en scooter runt Bonaire.
Två på en scooter runt Bonaire.
Flamingo
Flamingo

Imorgon seglar vi till Curacao!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s