Falmouth harbour, Antigua

Det är inte helt lätt att komma som ovan besättningsman till Eos. Det fick Agneta och Lasse erfara när de landade på Guadeloupe för ett par veckor sedan. Inte nog med att regnet stod som spö i backen då de anlände utan det blev till att vänja sig vid gungiga ankringar och minimala utrymmen i en liten båt. En annan sak som kan verka svårbegripligt när man kommer från ett välfungerande samhälle är att det inte är så lätt att hitta mat att köpa. Jag har beskrivit det förr och jag gör det igen. Det finns massor med små butiker men alla med ett ytterst magert utbud. Så istället för att besluta hemma vad man ska köpa till middag får man helt enkelt gå in i affären och se vad som finns. Nu fick vi till många goda middagar ändå, endast två gånger på fjorton dagar fick vi ta till nödmat från Eos gömmor.

Gästande kock på Eos
Gästande kock på Eos

Det blev en hel del segling för Agneta och Lasse. De kom ju till södra Guadeloupe och skulle segla med oss till Antigua. Sjösjukan låg och lurade på dem de första dagarna både under seglingarna och tyvärr också då vi låg för ankars. Men som för de allra flesta så vänjer sig kroppen efter en tid och det gick tack och lov över.

Vandring på Les Saintes
Vandring på Les Saintes

Vi är förvånade över hur mycket regn som faller under detta som ska vara den torra perioden. Speciellt på Guadeloupe kom det regnskurar i stort sett dagligen och mycket häftiga sådana. Det stör ju nattsömnen en hel del att behöva gå upp och stänga fönster mitt i natten och för Lasse som föredrog att sova i sittbrunnen blev det att byta sovplats när regnet blev för intensivt. Men trots regnet så var det ingen som klagade på kyla och lite moln över himlen togs ofta emot med enbart tacksamhet.

Nu ska vi smaka hemlagad glass
Nu ska vi smaka hemlagad glass

Våra gäster hyrde bil en dag ifrån Deshaies på norra Guadeloupe. Det blev en trevlig biltur runt halva Basse-Terre. Vi stannade bland annat i Maison de la Forêt och gick en runda i urskogen. Lerigt var det och inte helt lättrampat i sandaler (vi hade gympaskor i bilen…) men gudomligt vackert.

Balansakt på leriga rötter
Balansakt på leriga rötter

IMG_2493

Vi fick en riktigt fin översegling till Antigua och kunde efter åtta timmar kasta ankar i ett turkost och helt lugnt vatten utanför Jolly Harbour. Micke gjorde sitt allra yttersta för att få fisk under färden och satt på akterplattformen och rensade bort sjögräs som hela tiden envisades med att fastna på krokarna. Men det blev ingen fisk. En liten tonfisk fångade han på seglingen upp för Guadeloupes kust och det är allt som vi fått sedan Grenada. När ska fiskelyckan vända?

Översegling till Antigua
Översegling till Antigua

Nu ligger vi för ankars i Falmouth Harbour på södra Antigua. Det blåser våldsamt sedan flera dagar tillbaka. Våra gäster tog en egen liten sightseeingtur till huvudstaden St. John häromdagen och vi har gått några runder i närområdet och bl.a. besett nationalparken English Harbour, där engelsmännen en gång byggde befästningar. Både delfiner och sköldpaddor har varit snälla och visat sig för våra besökare vid flera tillfällen vilket har varit väldigt uppskattat.

Turkosblått vatten
Turkosblått vatten

Dock flyttade Agneta och Lasse iland igår för att njuta lyxtillvaro på pensionat de sista två dagarna. Misstänker starkt att det är vår enkla dusch på akterplattformen som de inte var helt nöjda med. Frågan är om de nu klarar av att sova utan att det gungar och tjuter ifrån vinden?

Skål och tack för den här gången!
Skål och tack för den här gången!

Våra planer framöver är att få någon ytterligare ankring på Antigua och sedan segla norrut till Barbuda som är den andra delen av öriket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s