Charlotteville, Tobago

Vilken känsla att efter lång tid till sjöss se land! Att kasta ankar i en stor bukt som vi tidigare besökt för precis tio år sedan. Lilla charmiga Charlotteville med pastellfärgade hus och med regnskogen tätt intill knutarna. Fregattfåglar som svävar högt upp i luften och pelikaner som störtdyker efter fisk. Bada i ljummet havsvatten och äntligen få sova en hel natt. Det är lycka!

Skål! Efter femton vita dagar...
Skål! Efter femton vita dagar…

Det tog oss exakt femton dygn att segla över Atlanten till Tobago i Karibien. Vi har aldrig tidigare seglat en sådan lång period så snabbt. Eos hade en snittfart på 5,9 knop, vilket innebar att hon också periodvis susande fram i både sju och åtta knop! Faktum är att det är nog den finaste segling vi haft och långt mycket snabbare och bättre än den vi gjorde för tio år sedan. Om vi undantar det sista dygnet så hade vi klart väder hela tiden och en mycket stabil passadvind. Vi spirade ut genuan till babord och focken till styrbord då vi lämnade Kap Verde och behöll seglen så ända till vi rundade Tobagos norra udde.

Trots att hundratals fritidsbåtar seglar över Atlanten vid denna tid så är det märkligt att man kan känna sig så ensam. Ett dygn ut från Kap Verde såg vi den sista båten på AIS-en och ett till två dygn innan Tobago såg vi det första fartyget på hela resan. Vi seglade alltså i tretton dygn utan att se något mänskligt liv i närheten!

Nu blir det guldmakrill till middag några dagar!
Nu blir det guldmakrill till middag några dagar!

Dagarna gick in i varandra, varje dag var den andra tämligen lik, vi tog våra nattvakter och sov så mycket vi kunde däremellan. På dagen var det tre gemensamma måltider, fiske och uppkoppling på kortvågsradion för att få hem väderprognoser som gällde. Och allt under ett evigt gungande från sida till sida. Ofrånkomligt har det lett ett och annat nytt blåmärke när vi inte lyckades parera sjön till fullo.

Vår sjökoj under överseglingar. Det ska vara trångt så man inte rullar runt.
Vår sjökoj under överseglingar. Det ska vara trångt så man inte rullar runt.

Nätterna var ljusa, månupplysta eller mörka, stjärngnistrande. Det var en hissnande känsla att sitta under natten och höra sjöarna bryta runt Eos. Lite kusligt också ibland det kan inte förnekas. Men Zigge styrde Eos så tryggt med sin slingrande gång. Inte förrän sista dygnet innan Tobago fick vi en obehaglig regnfront som öste regn över oss och ökade vinden till obehagliga kulingstyrkor ända upp till 20 m/s. Det var tur att vi var snabba på att reva! Och Zigge fortsatte att lotsa oss genom sjöarna mycket bättre än om vi suttit till rors.

Skönt att få släppa ner ankaret efter en gungig överfart
Skönt att få släppa ner ankaret efter en gungig överfart

Vi är glada att kunna konstatera att ingenting gick sönder under hela resa! Vi har just konstaterat att vi gjorde av med cirka 100 liter vatten till matlagning, disk (avsköljning, vi diskade i havsvatten), dusch (dagligen), handtvätt m.m. Därutöver hade vi dricksvatten på flaska. Försök klara det ni på landbacken!!!

Annonser

7 reaktioner på ”Charlotteville, Tobago

 1. 5,9 knop. Fantastiskt, imorgon startar vi själva från Mindelo. Skulle tro att vår snittfart blir någon knop lägre men skam den som ger sig. Vi köpte ny spirbom o Las Palmas och det ger det lilla extra.
  Alla våra fiskar har släppt, vi köper starkare och starkare fiskeutrustning. Två st var riktigt stora och kämpade en halvtimme innan de rätade ut krokarna rller svalde och bet av allt nöstan fam till fiskespöet. Då förstår ni att det nappade rejält.

  Gilla

 2. Härligt att se att ni kommit så långt. Själv sitter jag på Statoil och lossar Thun Glory, diesel i c 330 tillsammans med Petter o Robban. Ha det gott.
  //Christofer T

  Gilla

 3. Gott att se att ni hade en skön överfart. Hela oljehamnen i Malmö hälsar ocg undrar när Micke kommer hem och tar några extrapass i vinter : )

  Gilla

 4. Underbart att se och läsa om eos och er. Det gläder mig att hon blev så fin (nyskick) efter allt slit och strul, ta väl hand om henne men det vet jag att ni gör. Roligt att det även har blivit lite Racing båt av en crucing skuta, 5,9 är klart godkänt över Attlanten, inte många av ARC båtarna klarade detta.
  Ha nu det underbart i paradiset och njut .
  Med vänlig hälsningar Martin Areskoug

  Gilla

 5. Dagens stora glädjeämne när jag hittade er på Winlink pos rapport. Men hur skriver jag till er? Winlink har någon sorts spärr om jag minns rätt. Ha det bara bra önskar vi i mörkret.

  Gilla

 6. Following you on here and sounds fantastic for normal people with a normal boat (we have a 343 too) doing this fantastic adventure

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s