Mindelo, Sao Vicente, Kap Verde

Igår kom vi fram till Kap Verde! Vi ligger för ankars utanför Mindelo på Sao Vicente. Vi hade en riktigt fin segling hit. Inte bara för att vi hade lagom med vind hela tiden utan också klart och fint väder. Det tog oss drygt sex dygn och vi hade en snittfart på 5.2 knop. Klart godkänt för Eos!

Vi rullade ut seglen på Kanarieöarna och rullade in dem när vi kom fram.
Vi rullade ut seglen på Kanarieöarna och rullade in dem när vi kom fram.

Det farligaste som hände under resan var när ett stort, upphinnande lastfartyg hade kollisionskurs på oss en mörk natt. Det var först när vi kallade upp fartyget för tredje gången på VHF-en som en mycket trött kapten svarade oss och ändrade på kursen. Det är tur att det alltid finns vaken vakt på Eos i alla fall! Visuellt såg vi endast två båtar på hela resan varav lastfartyget ovan var det ena. Men vi har ju numera en AIS ombord som gör att vi kan se fartyg på vår plotter som är långt utanför vår horisont. Så nu kan vi kalla upp fartyg vid namn viket ju ökar sannolikheten mycket för att vi ska få ett svar och andra fartyg kan se vad vi heter och att vi är en segelbåt.

Akterdäck där fisket bedrivs och Zigge med sin nya vindflöjel
Akterdäck där fisket bedrivs och Zigge med sin nya vindflöjel

Det roligaste som hände under resan var nog när vi fick en stor fin guldmakrill på kroken! Mindre kalabalik ombord innan fisken kom upp på däck och blodigt och besvärligt innan våra slöa knivar lyckades dela den i stora fina filéer. En inte helt lätt process på en gungig båt . Men fisken räckte till middag för fyra dagar och då var det inga små portioner det handlade om. För första gången åt vi tunna bitar rå guldmakrill doppade i japanska soja och pepparrot. Vilken delikatess!

Flygfisk som har flugit upp på däck
Flygfisk som har flugit upp på däck

Vi har lite svårt att få kontakt via kortvågsradion. Vi får kontakt men blir ofta nedkopplade innan vi hunnit få hem de stora väderprognoserna. Det kan ha med atmosfären att göra eller så är det något med våra apparater som inte är optimalt. Vi skickade i alla fall en positionrapport där vi skrev och berättade om detta dilemma. Döm om vår förvåning när vi dagen efter fick ett mail från en amatörradiokille som heter Jeff. Han skickade oss en kort väderrapport på engelska och har fortsatt att skicka prognoser varje dag! Visst är det fantastiskt snällt! Men hur han begrep vad vi skrev i positionsrapporten på svenska undrar vi fortfarande???

Från ankarviken i Mindelo. Det finns många sätt att bli bogserade på...
Från ankarviken i Mindelo. Det finns många sätt att bli bogserade på…

Nu stannar vi på Kap Verde minst en vecka. Vi var iland igår och gjorde den nödvändiga inklareringen och växlade till oss Kap Verdianska Escudos. Vi köpte också ett SIM-kort till IPAD-en, en gigg för mindre än sjuttio svenska kronor! Världen har förändrats sedan vi seglade för tio år sedan. Numera kan man ha internet i båten för en mycket rimlig penning. Sedan sov vi väldigt gott hela natten.

Annonser

4 reaktioner på ”Mindelo, Sao Vicente, Kap Verde

  1. Hej Micke och Ann-Marie, förstår att ni har det oförskämt bra på er lilla pensionärstripp. 🙂 hoppas att ni får en lugn överfart till Karibien. Hälsningar från ett grått och blåsigt Statoil.

    Gilla

  2. Grattis födelsedagen !!! 🎆🎉🎇 Du har ju ordnat en bra present , nästan jorden runt !! Ska fira min 65 – årsdag på Cran Canaria , åker 21-nov, så vi är i närheten !! Ha en god fortsättning , hälsa Micke !! 👍😎😎

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s