La Gomera, Kanarieöarna

Vi befinner oss återigen på La Gomera efter vår lilla avstickare till Teneriffa i förra veckan. Vi fick en jättefin segling dit tack vare att vi redan från början tog ett rev i storen och att vinden låg akter om tvärs precis som väderprognoserna sa. Dock berättade prognoserna inget om att vi skulle få vindar upp mot 15 m/s, men det gissade vi själva, därav revet och att genuan fick vila på denna resan. Det räckte så väl med focken. Att sedan vinden höll i även runt hörnan på Teneriffa och enda in i Las Galletas marina var inget vi räknade med men det var ju bara bra.

Regnet höll sig i fjärran tack och lov
Regnet höll sig i fjärran tack och lov

Det var inte helt lätt att hitta en marina nära Los Christianos där min syster Eva och svåger Ralf befann sig sedan ett par dagar tillbaka, det fick bli Las Galletas som visade sig ha väldigt täta bussförbindelser dit. Så när väl förtöjningarna var på plats så skyndade vi oss till Los Christianos.

Ett glas sangria smakade gott!
Ett glas sangria smakade gott!

Det var inte den soligaste och finaste veckan som Eva och Ralf valde att åka till Teneriffa, det var istället den vecka då även svenska nyheter berättade om katastrofregn på Kanarieöarna med bortspolade vägar och annat elände. Nu drabbades varken besökarna eller vi alltför mycket av det dåliga vädret. Visst fick även vi en del skyfall över oss men vi hade också en hel del sol och värme. Mest njöt vi av trevlig samvaro, solbad på ”Beverly Hills” poolområde och en riktigt fin bilutflykt runt Teneriffa.

Snö på Teneriffas topp. Fel klädsel för dessa höjder!
Snö på Teneriffas topp. Fel klädsel för dessa höjder!

Las Galletas var ingen rolig marina att ligga i. Det gick in mycket oroliga strömmar som gjorde att det hela tiden drog och slet i förtöjningarna. Hade vi haft anlag för sjösjuka hade vi garanterat varit sjösjuka hela tiden vi var där. Det var ledsamt att krama om syster och svåger när vi lämnade dem på lördagen men det var väldigt skönt att lämna marinan morgonen efter.

Vindarna över till La Gomera skulle vara mycket svaga och det var de ungefär två tredjedelar av sträckan. Sedan ökade de från två till åtta meter per sekund på ungefär tio sekunder! Vi hann knappt bli förvånade…

San Sebastian på La Gomera från ovan
San Sebastian på La Gomera från ovan

Vad vi sysslar med på La Gomera? Tja, allt det vanliga; bunkrar mängder av mat och vatten, handtvättar var och varannan dag (alla gör det, det är så dyrt att använda tvättmaskinerna), fixar med båten. När jag städade akterkabinen och skulle damma, lyfte jag på en madrass och vad fick jag syn på? En kackerlacka!!! Aldrig nånsin förr har vi haft kackerlacker i båten. Rent på instinkt tog jag trasan jag hade i handen och knep den. Gick sedan ut på kajen och studerade det nu döda djuret noga. Kunde det vara något annat än en kackerlacka? Jag googlade på kackerlacka och hittade en bild på exakt samma insekt. Vad hade jag gjort? Jag har hört att när man dödar en kackerlacka så sprutar det ut kackerlacksägg ur den. Betyder det att vi snart har båten full av kackerlackor? Så blev det hög tid att äntligen placera ut all kackerlacksfällor som vi redan hade inhandlat. Massor med små burkar med härligt gift och därtill små söta fällor.

Inga ovälkomna hyresgäster i fortsättningen!
Inga ovälkomna hyresgäster i fortsättningen!

Två dagar senare berättade paret på grannbåten att de hade stor sanering ombord. De hade massor av kackerlackor, så de giftbesprutade hela båten. Ytterligare någon dag senare deltog vi i en mingelträff med seglare på bryggan. Då kom vi i samspråk med ett engelskt par. De hade också haft kackerlackor ombord!

Vi tröstar oss med att vi i varje fall inte sett minsta spår efter ytterligare kackerlackor ombord hos oss.

I morgon seglar vi till El Hierro, den allra sydligaste av Kanarieöarna. Därefter lämnar vi snart Europa och seglar vidare till Kap Verde!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s