Vigo, Spanien

Vi är mycket nöjda med vårt nya ankare, ett tjugo kilos Rocna. Vid det här laget har vi ankrat många gånger och varje gång har det grävt ner sig på första försöket. Sista natten i Uxia blev det rejält testat. Vinden vred och trots att vi ankrade i en vik så gick det in ganska hög sjö. Eos stampade och gungade i sjön på det mest obekväma sätt och vågorna smällde mot skrovet. Det var helt omöjligt att somna ifrån det. Så vi skiftades om att sitta ankarvakt. Trots att vinden ibland var uppe i 18-19 m/s så var det inte vinden i sig som bekymrade oss utan mer dessa ideliga ryck i ankarkättingen när Eos for upp och ner för vågorna. Men Rocnan klarade det galant och det känns väldigt skönt inför framtiden.

Snett perspektiv, men en bild på ankaret i alla fall
Snett perspektiv, men en bild på ankaret i alla fall

Vi seglade till Vilagarcia de Arousa och tog oss lyxen att ligga fyra dagar i marina. Sedan blev vi utkastade. Det var nämligen helg och festival och platserna i marinan var förbokade av andra. Spanjorerna och deras festivaler! Vilagarcia har en alldeles egen festival den 16 augusti. Man börjar med att bära runt på ett helgon, San Roque, och mässar att man vill ha regn(!). När helgonet har blivit placerad på ett skyddat ställe så kommer svaret som från en högre makt. Hela festivalskaran dränks av mängder av vatten från spannar, vattenfyllda ballonger och brandkårens slangar. Tja, vi fick inte vara med om detta, men festivalen måste blivit lite misslyckad i år med tanke på att det regnade hela dagen…

Ibland vill man värma sig med en kopp kaffe i kylan...
Ibland vill man värma sig med en kopp kaffe i kylan…
...och ibland är det så varmt att man vill bada fastän det bara är nitton grader i vattnet.
…och ibland är det så varmt att man vill bada fastän det bara är nitton grader i vattnet.

Från Vilagarcia tog vi tåget till Santiago de Compostela. Lite kultur skadar ju inte. Det var en väldigt välbevarad gammal stadsdel runt den mäktiga katedralen. Som alltid förbluffas jag över hur sådana stora, utsmyckade byggnader har kunnat byggas för så länge sedan.

IMG_1664

Vi fick stå i kö en stund innan vi kom in i katedralen. Micke gnällde förstås över det och det var med milt våld jag fick honom att bli kvar. Hade vi nu tagit tåget till Santiago de Compostela så fick vi väl ändå besöka katedralen? Om vi varit pilgrimer hade vi sluppit att köa och mängder av ungdomar i shorts, linne och vandrarkängor gick före. Numera finns inga restriktioner vad det gäller klädsel i den spanska katolska kyrkan. Men så andligt kändes det inte i katedralen trots att den var både mäktig och vacker. Mässa pågick medan turisterna vandrade runt och tog kort…

Ute igen kunde vi inte låta bli att flina över att kön in till katedralen nu var minst hundra meter lång.

Nöjd över att slippa den kön
Nöjd över att slippa den kön

Vi är ju i väntans tider så att säga, vi väntar på besökare och har därför kunnat ta det väldigt lugnt. Det innebär att vi har seglat några fjuttiga sjömil mellan ankarvikarna och väldigt sakta närmat oss vårt mål.

Långpromenad med Islas Cies i bakgrunden
Långpromenad med Islas Cies i bakgrunden

Vi har vandrat långa promenader men även emellanåt tagit oss an ”att göra”-listan. Alla långseglare har en ”att göra”-lista, som aldrig tar slut. Den fylls på med nya göromål mycket fortare än de gamla stryks. Micke fick ett nytt jobb när utombordaren började läcka bensin. Det ser inte bra ut när det bildas glada färger i vattnet runt båten så det hamnade på akutlistan för arbeten. Det visade sig att bensinbehållaren hade fått en spricka så det blev till att plocka fram epoxyplast och täta sprickan.

Var nu tät snälla tank...
Var nu tät snälla tank…

Nu ligger vi i marina i Vigo och väntar ut en kuling som ska nå oss imorgon. Om fyra dagar kommer våra besökare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s