La Coruña, Spanien

Jodå, vi släppte förtöjningarna i Brest på måndagen, precis som vi skrev i förra resebrevet. Men inte blev det segling över Biscaya den dagen. Det regnade och blåste och inbjöd inte alls till någon längre segling. Vi seglade ut och ankrade i en fin vik och bidade tiden till morgondagen då vädret skulle vara så mycket bättre.

Dimma och duggregn
Dimma och duggregn

Solen sken också vackert på tisdagen och vi njöt av att sakta glida iväg för fulla segel. Inte gick det fort men det var skönt och makrillen nappade och vi hade inget att klaga på förrän Micke tog hem vädergribarna över kortvågsradion. De hårda vindarna över norra Spanien som tidigare aviserats till söndagen skulle nu komma in redan på fredagen. Inte bra, inte bra alls. Det blev skepparmöte och livliga diskussioner. Att vända om var ingen intresserade av, så valet stod mellan att segla mot en fransk hamn inne i Biscayabukten eller motorsegla för full fart mot Spanien. Valet föll på det senare alternativet och det visade sig bli hur bra som helst. Visst fick vi stötta med motorn periodvis när vinden var för mycket rätt i nosen men vi hade också väldigt fin segling en stor del av tiden. Efter två och ett halvt dygn seglade vi in i Ria de Viveiro och kastade ankar i en fantastiskt fin och väl skyddad vik.

Utsikt från ankarplatsen
Utsikt från ankarplatsen

Gallicien, Spaniens nordvästra del är vacker med höga klippor där grönskan biter sig fast och djupa vikar med sandstränder längst inne. Gamla fina städer där människor har bott i långa tider. Vi trivs här! Men vädret är väldigt oberäkneligt. Ena dagen tät dimma och duggregn och nästa dag strålande solsken och värme. Så vi skiftar mellan långkalsonger och shorts, ibland under en och samma dag. Nu har vi ändå badat på riktigt! Det där badet Micke tog i Brest räknas inte riktigt, han hade ju fullt med kläder på. Men nu har han alltså badat i badbyxor. Det var inte helt frivilligt ska sägas, det är ju inte mer än tjugo grader i vattnet . Men han var tvungen att kolla propellern som han hört missljud från. Micke kom upp med en stor härva med fiskegarn som hade legat snott runt propelleraxeln.

IMG_1570

Delfiner, dessa underbara djur som gläder oss seglare gång på gång när de kommer och leker runt båten. Vi hade besök av delfiner flera gånger under Biscayaseglingen och vi blev lika glada varje gång. Vi såg dessutom två valar på ganska nära håll. Roligast av allt var nog ändå delfinen som ”bodde” inne i viken i Viveiro. Den simmade omkring bland båtarna inne i ankarviken men vi hade absolut för oss att den föredrog Eos. Speciellt när vi satt i sittbrunnen och pratade med den för då dök den upp gång på gång. Att det bara fanns en delfin förstod vi eftersom den hade djupa ärr på ryggen. Trots idoga försök lyckades jag inte ta kort på den men här är en annan bild från dagen efter då vi hade lekande delfiner runt båten.

IMG_1562

Ankarviken i Cedeira
Ankarviken i Cedeira

Vi fick ankra ytterligare en gång i en annan lika fin vik innan vi kom fram till La Coruña. Här ligger vi nu i Real Marina mitt inne i staden. Till La Coruña kommer de flesta när de korsat Biscaya. Här har vi också träffat många seglare som är på väg ut i världen och bland annat två svenska båtar. Det är trevligt att träffa likasinnade och utbyta erfarenheter.

Fyren Torre de Hercules med anor från början av vår tideräkning
Fyren Torre de Hercules med anor från början av vår tideräkning

Vi har gått långa promenader (motionstakt), besökt världens äldsta fungerande fyr, gått runder i den vackra gamla staden, letat mataffärer och hittat vår spanska favoritaffär Mercadona! Nu ska här bunkras!

Dagens lunch; förrätt, huvudrätt, efterrätt inklusive vin, vatten och öl för knappt tio euro per person
Dagens lunch; förrätt, huvudrätt, efterrätt inklusive vin, vatten och öl för knappt tio euro per person

Om någon dag seglar vi vidare för att runda hörnan på Spanien. Men vi har inte bråttom, först om en månad måste vi vara i Vigo där vi väntar kärt besök!

Annonser

En reaktion på ”La Coruña, Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s