Cuxhaven

Vädergudarna har inte varit riktigt tillmötesgående mot oss på sista tiden. Inte nog med att sommaren är ovanligt kall, vinden envisas med att blåsa hårt och ihärdigt från väst, just i den riktningen som vi vill bege oss. Våra stressade hjärnor har ännu inte lärt sig att bida tiden, ta det lugnt och invänta ytterligare en dag då vinden kan blåsa snällare. Vi jagar väderprognoser och vänder och vrider på informationen och suckar och tänker vi kommer aldrig härifrån… Vi låg inblåsta i Heiligenhafen i fem nätter. Första dagen gick vi till gränsbutikerna och handlade och det var ju roligt, andra dagen åkte vi buss till Burg och gick på Aqvarium och det var också ganska kul, tredje och fjärde och femte dagen kröp myrorna i byxorna på oss för att vi inte kom iväg. Det hjälpte föga att vi sa till varandra; vi har all tid i världen, vad gör det om vi blir liggande här en tid. Men vi lär oss nog så småningom. Kanske…

Öde strand i Heiligenhafen
Öde strand i Heiligenhafen
Vi slog på stort, 4,5 euro för fisksoppan!
Vi slog på stort, 4,5 euro för fisksoppan!

Det där med att duscha är inte lätt. Vi lilla båt har ju inga sådana faciliteter. Nej, det blir till att gå upp till servicebyggnaden när man vill tvaga sin kropp. Det låter ju hur enkelt som helst men är inte alltid så enkelt. Åtminstone inte för mig. Ibland ingår ju dusch i hamnavgiften, då är det lätt. Då är det bara att vrida på kranen. Sedan finns alla varianter med mynt, speciella poletter man får växla sig till och det modernaste; ett plastkort med förinbetalda pengar på . Det är det sistnämnda jag har problem med. Någon beskrivning av hur detta kortet ska användas finns aldrig. Ibland ska det stickas in i en apparat för att man ska få vatten och ibland ska det bara hållas mot en annan typ av apparat för samma funktion. I Gedser kom det inget vatten när jag gjorde som jag trodde jag skulle göra. Då höll jag fram kortet igen. Fortfarande inget vatten. Jag höll fram kortet igen. Då sprutade det vatten i kanske fyra minuter. Jag sköljde mig snabbt, tvålade in mig, schamponerade håret medan vattnet sprutade, inte helt lätt och så lättnaden att jag hann skölja av allt innan vattnet tog slut. För det tar slut, abrupt slut, inte minsta lilla kallvatten kommer då pengen ätits upp. Pust!!! Micke skulle duscha efter mig. Det är ju så att man måste klä av sig, plocka fram tvål och schampo och vara på bettet helt enkelt innan man plockar fram det lilla kortet för sin vattenranson. Det gjorde Micke. Men det kom inget vatten. Alla 25 danska kronerna hade ätits upp under min korta dusch! Gissa om Micke var sur på mig när han fick klä på sig utan att duscha? Det blev ingen dusch för honom det dagen. Numera får Micke duscha först för säkerhets skull.

Säkrare att duscha på bryggan kanske?
Säkrare att duscha på bryggan kanske?
Närkontakt med containerfartyg i Kielkanalen
Närkontakt med containerfartyg i Kielkanalen

Vi har kommit ut till Nordsjön! Kielkanalen klarades av under en dag med regn och rusk. Men vi hade kapellet uppe och led inte.

Marinan i Brunsbüttel har slussen som närmsta granne
Marinan i Brunsbüttel har slussen som närmsta granne

Igår gick vi upp tidigt för att eventuellt slussas ut i Elbe. Men vi velade sanslöst. Navtexen varnade för mycket vind framåt dagen. Och himlen var mörk och såg inte rolig ut. Tidvattnet var annars rätt… Vi hade nästan bestämt oss för att stanna en dag till i Brunsbüttel när en liten båt från kastade loss. Då hängde vi på. Så nu befinner vi oss i Cuxhaven! Nu ser vi många båtar som liksom Eos är utrustade för långfärd. Vi träffade igår ett par från Helsingborg som är på väg till Kanarieöarna. Det blev mycket snack över en kopp kaffe. Roligt att träffa likasinnade!

Så varmt har vi i Cuxhaven men imorgon ska vindarna mojna. Då seglar vi!
Så varmt har vi i Cuxhaven men imorgon ska vindarna mojna. Då seglar vi!
Annonser

3 reaktioner på ”Cuxhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s